čtvrtek 3. července 2003

Anténa SM7DVH

Tenhle článeček je tak trochu nostalgickou kuriozitkou, popisuje první kolineár, který jsem vyrobil někdy kolem roku 1992. Je na něm i trochu vidět, jak se přeci jen zlepšují zdroje informací.
Podívejte se na následující obrázek:

Tak tohle je kuriozita, kterou jsem našel ve svých radioamatérských složkách, takhle jsem nakreslil SM7DVH podle výkladu na převaděči a podle toho jsem jí taky vyrobil.
A takhle vypadá profesionální výkres stejné antény (Antény prakticky, www.ben.cz):
Docela jsem se tehdy trefil, co? A pak že jsou převaděče jen na zbytečné plkání :-)
 Teď trochu vážněji k realizaci. Anténu jsem tehdy zhotovil vyloženě primitivně: místo teflonu musela stačit důkladně impregnovaná násada od koštěte, rovné díly byly z vojenských antén, atd. Ale fungovalo to docela dobře... Bohužel fotku vlastní antény již nemám. Zdá se, že tato anténa je docela dobře realizovatelná a pokud někdo potřebuje slušnou všesměrovou anténu pro pásmo 145MHz, může se tento námět hodit. Zisk by měl být cca 4dBd, podle mě to bude reálně trošku méně (tak 3dBd).

středa 2. července 2003

V-ULA 50

Pořídil jsem si koncový stupeň pro pásma 144 a 433 MHz od italské firmy RM. Koupil jsem ho především pro použití s FT817. K parametrům zesilovače celkem nemám námitky, dělá to, co je slibováno v prospektu. S FT817 je výkon něco málo pod 40W na 2m a necelých 30W na 70cm, při buzení tak 10ti watty by byl jistě dosažen inzerovaný výkon kolem 50ti wattů.
Zásadní problém ovšem činí jiná vlastnost tohoto výrobku. V-ULA50 má totiž vestavěný předzesilovač. To by samo o sobě až tak nevadilo, malér je ale v tom, že se předzesilovač nedá vypnout! Je to asi proto, že výrobce používá jednotnou skříň se třemi spínači. A jelikož tady přibyl přepínač simplex/duplex, tak už nezbylo na vypínač předzesilovače. Hm, blbé... A hlavně se mi chování předzesilovače minimálně ve spojení s FT817 vůbec nelíbí.
Tak jsem začal zkoumat, jak se ho zbavit. Pokud se smíříte s jeho úplným disablováním, tak je to docela jednoduché. Postup je na následujícím obrázku. Je třeba propojit vždy dva kontakty relé pro 144 a 434 MHz. Jsou to ty naznačené kroužkem, prostě ty vnitřní z trojice kontaktů. Musí se bohužel vyndat deska, ale není to problém, jen dejte pozor na tepelně vodivou pastu u výkonových prvků. Pak se ještě musí odpojit napájení zesilovačů, na to stačí odštípnout dva rezistory označené šipkou. To je vše...

Je to docela škoda, že má jinak pěkný výrobek takovouto vadu, hraničící s metodou "dodělej doma". Nicméně dá se to přežít a po této úpravě jsem docela spokojen.

pátek 20. června 2003

Midland V-2000

Tak začínám mít štěstí (nebo smůlu?) na různé záhadné nákupy, po Scanmasteru se mi ve výbavě objevil další problém. Je to třípásmový kolineár (50/144/432MHz) V-2000. Originál antény je od známé firmy Diamond, můj kus je prodáván pod značkou Midland, nejde tedy o padělek, jako se občas objevuje u známějších modelů X-300. Ale jak je to s kvalitou? Anténu jsem rozebral a provedení cívek a použití vazebních kondenzátorů odpovídá tomu "špatnému" modelu X-300, to nebylo příjemné zjištění. Jenže při praktických testech se problémy popisované u padělků X-300 nepotvrdily, anténa rozhodně má slušný zisk i v pásmu 70cm. Je to možné, V-2000 je proti X300 kratší, fyzicky je to 2,5m, elektricky pak v pásmu 70cm 4x5/8lambda oproti 5x5/8lambda u X-300. Takže se mi vnucuje zajímavá otázka - nejsou náhodou ty známé padělky X300 ve skutečnosti jen mírně zmutované V2000, jejichž špatné vlastnosti (deformace vyzařovacího diagramu) jsou důsledkem nevhodného prodloužení? Těžko říci...


Zpět k mé V-2000. Anténa je mechanicky slušně provedená. V pásmu 144 a 434 MHz ji není třeba nijak nastavovat, změřené SWR je dobré. V pásmu 50MHz se anténa chová jako 1/2lamdba s jedním laděným trapovaným radiálem. Jeho ladění je k nalezení například v tomto dokumentu. Po pravdě řečeno jsem ale toto pásmo zatím netestoval, již jen proto, že jsem při prakticky prvním nasazení antény do FMC anténu nešťastně shodil ze stožáru a dlouhý laděný radiál ulomil... Důrazně upozorňuji, že to byla moje blbost, provedení antény s tím nemá žádnou souvislost ! Nahradil jsem ho třetím kratším, vlastnosti v pásmech 144 a 434 by to mělo spíče zlepšit. Pokud se příležitostně k ověření chování na 50MHz dostanu, článek doplním...
Abych jen neteoretizoval, tak aspoň pár čísel závislosti SWR na kmitočtu. Je jasné, že SWR není vše, bylo by se nutné podívat i na vyzařovací diagramy atd. Nicméně i tak je tabulka docela zajímavá. Je jasně vidět, že v pásmu dvou metrů je anténa opravdu ostře laděná do radioamatérského pásma, na případné použití v profipásmech zapomeňte. Ovšem v pásmu 70cm je to trochu jinak, SWR je vyrovnané ve velmi slušném rozsahu frekvencí. Je maličko škoda, že nejhorší (ale pořád použitelné) je shodou okolností v pásmu PMR. Ale co, stejně je použití externích antén v tomto pásmu ilegální. Z mého hlediska radioamatéra lze naladění antény jen pochválit.
MHz - 2mSWRMHz - 70cmSWR
13644251,15
1402,54301,2
1441,054321,35
144,514341,4
14514361,35
145,51,14381,35
1461,154401,7
1481,84461,9
15654501,5
172>5  
Celkové hodnocení je ale opět trochu problematické, já fakt nevím, co je to za přesný model antény. V provozu jsem sice spokojen, ale je zde riziko možného poškození kondenzátoru statickou elektřinou. Nevím, pokud budu kupovat další exemplář podobného vertikálu pro stabilní instalaci, asi sáhnu hlouběji do kapsy a zvolím originál X300 od Diamonda... Na portablech mi ale Midland V2000 bude asi i nadále sloužit dobře...

pondělí 31. března 2003

Allamat 296

Tuto stanici jsem zakoupil zčásti pod vlivem nadšených recenzí na některých internetových stránkách. Přirozeně se mi ale zamlouval i na první pohled vysoký komfort obsluhy, bohaté funkce i pěkný vzhled. V tomto článku se pokusím stručně popsat, v čem se tyto předpoklady splnily a v čem naopak už méně.
Vzhled a komfort obsluhy
All296 je opravdu pěkná stanice. Velkoplošný displej působí velice slušně a přehledně, a to nejen na první pohled. Tady trochu narážím na případy jako je třeba Elix Giant, který také vypadá hezky, ale při bližším prohlédnutí se narazí na velmi nerovnoměrné osvětlení atd. Allamat 296 je v tomto směru bezchybný. Nicméně několik vad jsem přeci jen našel.
První vadou je kalibrace S-metru, tedy přesněji jeho popis. S-metr má sice spoustu dílků, ale jejich číselný popis je tak malinkým písmem, že jsem si dlouho myslel, že je úplně nepopsaný. Sice na S-metr u FM modulace moc netrpím, ale přeci jen občas porovnání signálů neuškodí a u All 296 je to dost k vzteku...
Velmi nešťastné je i tlačítko pro přístup do pamětí, jemně řečeno neprakticky řešené. Nenadchlo mě ani tlačítko Power, jednoznačně preferuji kombinaci vypínače s regulací hlasitosti, ale tohle je jen osobní vkus. Chyba ale je to, že otočné ovládače hlasitost, squelch a RF gain nemají označení polohy nějakou viditelnější tečkou nebo podobným zvýrazněním, provedení je dost nenápadné (i když třeba proti Lincolnu ještě dost slušné).
Zajímavý je i mikrofon, který kromě obligátního přepínání kanálů má i další čtyři tlačítka s možností naprogramování až šesti funkcí. Popravdě řečeno ale jsem z těchto funkcí nikdy nevyužil jinou než funkci MON pro odskvelčování a ve výsledku spíš komplikují připojování jiných zařízení ke stanici, o tom ale až později.
Celkově bych ale ergonomii a vzhled hodnotil velmi kladně, pozitiva převažují.
 Vnitřní provedení
Allamat 296 je realizován technologií povrchové montáže SMD a působí velmi profesionálním dojmem, nemám co vytknout. Je jen trochu škoda, že v současnosti dodávané stanice nemají osazené součástky pro AM modulaci, což vylučuje rozšíření o tuto funkci.
Na tomto místě je rovněž vhodné uvést, že skutečným výrobcem je firma MAYCOM, původní označení je EM 27.
Provozní zkušenosti
Allamat 296 se poměrně osvědčil. Stanice je poměrně citlivá a přitom přijatelně odolná. Jak v citlivosti, tak i mezikanálové selektivitě a odolnosti proti zahlcení se řadí spíš k tomu lepšímu na trhu. Na druhé straně ale nejde o nějaký zvláštní zázrak, přeci jen při připojení externí antény S2008 jsem některé parazity našel. Výše zmíněné nadšené recenze doporučuji brát s jistou rezervou.
Co se mi naopak docela líbilo je kvalita nízkofrekvenčního dílu a reprodukce. Tohle hodně lidí a bohužel i výrobců podceňuje, ale ve skutečnosti má nf díl na celkový dojem z příjmu i čitelnost slabých signálů vliv značný. V tomto ohledu nemám proti All296 vážné námitky.
Předmětem kritiky je někdy značný odběr při příjmu. Je to dáno žárovkami osvětlení displeje, které se dá jen ztlumit, ne však vypnout. Pokud by to někomu vadilo, mělo by stačit přerušit jednu propojku na plošném spoji (kolektor tranzistoru Q901 nebo Q902) a osvětlení se pak místo ztlumení vypne. Případně lze vyměnit tři SMD rezistory za jinou hodnotu a tím nastavit jinou intenzitu osvětlení podle vlastní úvahy.
Ještě jedna věc - naprosto jsem nepochopil funkci AUTO-Q. Podle popisu by to mělo dělat něco jako ASQ známé ze stanic President, ale podle mě ta funkce prostě nefunguje. Nebo něco nechápu, nevím... Ale dá se žít i bez toho, takže v tom nevidím až tak zásadní vadu (i když u Lincolna to občas používám a není to marné).
Rozšiřitelnost
Tady musím začít kritikou firmy Allamat. Procesor All296 umí mimo jiné i režim 80ti kanálů FM přesně podle aktuálních českých předpisů, stanice je však dodávaná jen jako 40ti kanálová. Co dodat, jde jen a pouze o neochotu Allamatu nechat si upravit homologaci a sám za sebe bych to označil za určitou neúctu k zákazníkům...
Rozšíření na 80 kanálů již bylo mnohokrát popsáno a je zcela bezproblémové. Jinak lze All296 rozšířit až na 600 kanálů, já jsem to ale nikdy nepotřeboval, nicméně to funguje (krátce jsem to zkusil). AM lze sice povolit, ale vesměs není osazená, takže nebude fungovat. Údajně lze celkem snadno osadit několik součástek pro plnou funkci AM detektoru pro příjem, s vysíláním je to ale horší, neboť by byl třeba i modulační transformátor. Bohužel jsem přesný popis této úpravy zatím nikde nenašel, většina webserverů jen papouškuje odblokování kanálů, náročnější úpravy už se hledají hůře. Totéž se týká i údajné možnosti zvýšení výkonu na 8 až 10 wattů, ani zde nemohu posloužit vlastní zkušeností, nicméně tato úprava mě tolik nezajímá.
Abych jen nebrblal na ostatní, tak poskytnu jednu radu sám. Často se objevují "tajemná" varování, že po rozšíření prostým proletováním propojek se stanice určitě časem zablokuje a že je třeba cosi více. To tajemství ale již bylo popsáno na více místech, mělo by stačit neužívat proletování, nýbrž spojovat propojky kondenzátorem 100nF. Podotýkám ale, že moje stanice rozšířená na 80 kanálů FM je prostě proletovaná a jede bez problémů již pořádně dlouho. Ale pokud chce být někdo pečlivý, tak ať použije kondenzátory. Popis je například na http://members.tripod.com/~malzev/cb-radio/index.htm. Co se týče dodatečného osazení AM, tak to zatím zjišťuji, v případě úspěchu dám vědět.
Připojování dalších zařízení
Je to bída... Ale vážně, jediný konektor kromě mikrofonu a napájení je sluchátkový výstup. Po konektoru externího S-metru zůstala jen díra se samolepkou, jinak kde nic tu nic. Nadšenci přesných reportů by externí S-metr jistě dokázali snadno oživit (na plošném spoji pořád je, stačí koupit a zaletovat patřičný jack). Ale na stanici luxusnější třídy, u které se počítá i se základnovým použitím to každopádně není nic moc.
Naproti tomu se nepotvrdily zprávy o velmi špatné připojitelnosti jiných mikrofonů, modemu pro packet radio atd. Jde to, jen se musí klíčovat přes odpor a samozřejmě většinou přijdeme o funkce na mikrofonu. Nicméně principiální problém není.
Celkové hodnocení
Já vám nevím... Na typickou mobilku je Allamatu 296 skoro škoda, navíc ho nelze nechat v autě, protože bude příliš přitahovat zloděje. Při použití jako základnová stanice se zase nedají přehlédnout určité nedostatky. Nicméně ale poměr výkon/cena je slušný a i při srovnání s konkurenčními výrobky nedopadne All 296 špatně. Koupě této stanice nelituji. Nečekejte ale zázraky...

pátek 28. března 2003

PMR stanice Cobra MT700

Také jsem podlehl momentální módě PMR stanic a v Allamatu jsem zakoupil pár stanic Cobra MT700...
O funkcích asi nejvíce poví český manuál ve formátu PDF.
Ale přeci jen nějaké osobní zkušenosti. Stanice se mi velice líbí z hlediska provedení. Je velmi slušně utěsněná, věřím že jí déšť nebo nějaké cáknutí vody nijak nepoškodí. Ovládání je také bezchybné, tlačítka mají celkem slušný chod.
Napájení je ze čtyř článků AAA, nabíjení je pouhým připojením konektoru napájecího zdroje, proud cca 50-80mA je omezován rezistorem ve stanici. Možnost rychlonabíjení chybí.
Stanice je vybavena CTCSS selektivní volbou s 38 tóny - standard. Dále je k dispozici VOX, baby watch a hlídaní dvou kanálů. Přirozeně nechybí vyzváněcí tón, příjemný je i roger beep. Stanice ale bohužel nemá scanování, jen zmíněný dual watch, škoda... Stanice umí uložit ke každé frekvenci zvolený CTCSS tón, více pamětí zde ale není. Je možné zapnout osvětlení displeje a odskvelčovat (funkce monitor).
Prostě jednoduchá stanice... Podíváme-li se ale na věc rozumně, tak v praxi vlastně nic víc nepotřebujeme.
K citlivosti nemám námitky, i odolnost je celkem v pohodě. Modulace i kvalita zvuku z reproduktoru je také vyhovující. Celkově jsem poměrně spokojen.
Popis je možná na pohled strohý, jenže ono to tak je. MT700 zkrátka funguje a není ji co vytknout, ovšem nemá ani nějaké funkce, které by se daly opěvovat. Snad jen to vnější provedení - jak zmíněná vlhkotěsnost, tak i pogumovaný okraj se slušnou odolností proti nárazům je určitě nadstandardní.
Jsem spokojen, maličko diskutabilní je ale cena. Já jsem koupil v Allamatu pár za 3000 korun, tedy 1500 za kus, to se mi zdá jako velmi slušné. V posledním ceníku ale byla cena páru 3997,- a to už je přeci jen trochu dost. Stanice je sice podle mě v některých ohledech lepší než třeba Intek MT2000, ovšem ten stojí jen cca 1300,-, což je docela značný rozdíl. Ale kdoví - ceny se stále mění a za měsíc může být vše jinak.




pondělí 10. března 2003

ScanMaster Nevada

Tak mám doma jednu záhadu... Pro potřeby DXingu s PCR-1000 jsem si svého času pořídil širokopásmovou anténu "bílá hůl" od firmy Scanmaster. Zakoupil jsem ji u firmy DD Amtek. Mechanické provedení antény nemohu označit jinak než jako perfektní, anténa je nenápadná a jistě dlouho vydrží. Kvalitní je i konektor N. Nelze mít velké námitky ani proti příjmovým vlastnostem, vše funguje tak, jak má, i na okně dole v ulici lze poslouchat leccos zajímavého, když jsem pak vzal anténu s sebou na chatu do dobrého QTH, tak opět obstála (je zcela rovnocenná klasické anténě Discone 25-1300MHz, přitom ale neporovnatelně robustnější a méně nápadná).
V čem je záhada? Inu, v letáku u antény je udán kmitočtový rozsah 500kHz-1300MHz a faktem je, že na KV anténa funguje relativně slušně (i když je jasné, že optimum je na vyšších kmitočtech). Jenže když jsem se dodatečně po několika měsících díval na web Amteku, tak je tam podobná anténa, ovšem s udaným rozsahem 25-1300MHz. Petr Hora rovněž v DX Revue popisoval podobnou anténu, ale i tam byl uveden rozsah 25-1300MHz. Ani na internetu jsem nedošel k jasnému závěru.
Tak co to tedy ksakru mám? Že by to byl prostě překlep v letáčku? Možná, popravdě se k tomu mírně přikláním. Ale nestěžuji si, anténa se chová dobře a jako doplněk ke scanneru bych ji s čistým svědomím každému doporučil, kdybych ovšem věděl přesně, co doporučuji. To je blábol co? Bohužel ne, je to realita se, kterou se radioamatér občas setká...
Ale beru to sportovně, rozhodně se jako zákazník v tomto případě necítím nijak poškozený a tato anténa v mé výbavě asi vydrží ještě dost dlouho.


Zde se lze přesvědčit, že jsem si to s udávaným
rozsahem nevymyslel...
Scanmaster v reálu na okně...

Módy SSTV


Tuto tabulku jsem našel na jednom ze svých záložních CDR. Vytvořil jsem ji někdy v roce 1998, ale je nadále dost aktuální. Přirozeně ji budu nadále doplňovat, první změny již byly provedeny.
V praxi se asi nejvíce používají módy Martin 1 a 2, Scottie 1,2 a DX  a některé módy Robot. Limitující je přirozeně podpora jednotlivých módů v programech, je málo platné, mám-li geniální mód, pokud ho podporuje jen nějaký minimálně rozšířený program.
Patrně nejrozšířenější program MMSSTV podporuje módy Rb36, Rb72, AVT 90, Scottie 1, 2 a DX, Martin 1 a 2 a Wraase SC2 180. Pro provoz na KV a základní experimenty s VKV je to víc než dost...
Skupina
módů
MódBarvyDoba
přenosu
Počet
řádků
Poznámky
AVT24RGB24120
90RGB90240
94RGB94200
188RGB188400
125BW125400
      
MARTINM1RGB11416+240
M2RGB5816+240Docela dobrý kompromis. Umí ho mnohem víc programů než M4, přitom není špatný
M3RGB578+120
M4RGB298+120Dobrý a rychlý, bohužel
ho podporuje málo programů
HQ1YC90240 
 HQ2YC112240 
      
PASOKON TVP3RGB20316+480Módy PASOKON jsou ukázkou high resolution SSTV. Kromě komerčního sw PASOKON umí módy P5 a P7 i program MSCAN 3.20.
P5RGB30516+480
P7RGB40616+480
      
ROBOT B&W8BW8120BW8 zhruba odpovídá původnímu SSTV standardu.
12BW12120
24BW24240
36BW36240
      
ROBOT COLOR12YC12120
24YC24120
36YC36240Asi nejrychlejší mód podporovaný freewarovým MMSSTV.
72YC72240
      
PD240YC248480 
180YC187480 
160YC161384 
120YC126480 
90YC90240 
      
SCOTTIES1RGB11016+240Na HF hodně užívaný
S2RGB7116+240
S3RGB558+120
S4RGB368+120
DXRGB26916+240
      
Wraase SC-124RGB24128
48RGB48256
96RGB96256
      
Wraase SC-230RGB30128
60RGB60256
120RGB120256
180RGB180256